EU-PARLEMENT: VERBOD OP 45 UURS WEEKENDRUST IN CABINE

Het Europees Parlement heeft na twee keer uitstel, ingestemd met het gewijzigde mobiliteitspakket. We zetten op een rijtje wat dat betekent.  In juli vorig jaar en afgelopen januari waren andere voorstellen voor het zogenoemde Mobility Package weggestemd. 

In eerdere versies van het Mobility Package zaten volgens het FNV forse verslechteringen. Chauffeurs zouden langer achter elkaar moeten rijden, minder kunnen rusten en veel loonconcurrentie voor hun kiezen krijgen.

Gelijk loon voor gelijk werk

Als het nieuwe Mobility Package ingaat, krijgt een chauffeur het loon dat geldt in het land waar de lading gelost wordt, als dat loon hoger is dan in zijn land van herkomst. Een Bulgaarse chauffeur die in Nederland werkt, krijgt dus het Nederlandse loon. Willem Dijkhuizen: ‘Gelijk loon voor gelijk werk in hetzelfde land dus. Dit is iets waar FNV al jaren voor strijdt. Chauffeurs zijn geen concurrenten maar collega’s. Ook het onverantwoord verlengen van de werktijden is gestopt. Dat betekent dat chauffeurs hun rust kunnen pakken. Daardoor wordt het veiliger op de weg, voor henzelf én voor mede-weggebruikers.’

Dronken

Er komt een totaalverbod op het doorbrengen van de 45 uurs weekendrust in de cabine. TLN vindt dat ‘jammer’, maar sinds de Duitse politie elke zondagavond voornamelijk Oost Europese chauffeurs de rijbevoegdheid moet ontzeggen omdat ze te dronken zij n om verder te rijden, is het wellicht beter zo. Verder moeten chauffeurs na vier weken op de baan, verplicht terug naar huis. Dat was om de drie weken.  Ook is er meer flexibiliteit voorzien voor het doorbrengen van de verkorte wekelijkse rust op de ferry of de trein. Daarnaast komt er voor chauffeurs die aan het einde van hun rijtijd bijna thuis zijn een mogelijkheid om – na een pauze van 30 minuten – de rijtijd te overschrijden, onder vermelding van de reden waarom dit noodzakelijk is.

 Cabotage

Verder wordt de cabotage niet verder losgegooid, maar blijft die zoals ze nu is.

TLN meldt tot slot: Of genoemde voorstellen ook echt wetgeving worden en zo ja, wanneer dit gebeurt, zal moeten blijken nadat de onderhandelingen met de Europese Raad zijn gestart. De stemming van vandaag is net voordat het Europees Parlement met reces gaat vanwege de komende verkiezingen. De onderhandelingen zullen daarom hoogstwaarschijnlijk pas in september beginnen.