Geen nieuwe prijsverhoging tachograafkaarten

>Er is een kamermeerderheid

24-12-2018 10:43 | Politiek

DEN HAAG - Na forse kritiek vanuit de transportsector roept een Kamermeerderheid, onder leiding van SGP-Kamerlid Chris Stoffer, de minister van IenW op om de aangekondigde prijsverhoging van de tachograafkaarten terug te draaien.

Een indrukwekkende coalitie van SGP, VVD, ChristenUnie, CDA, PvdA, PVV, D66 en SP accepteert de prijsverhoging niet en steunt daarmee de eerdere oproep van TLN, evofenedex en KNV.

TLN, KNV en evofenedex vinden de aangekondigde prijsverhoging van 100 euro zeer ongepast en roepen de minister op om eindelijk vaart te maken met het nieuwe concept-tariefstelsel, waarvan al sinds 2016 sprake is.

In dat nieuwe stelsel moet de prijs van producten als de tachograafkaart allereerst kostendekkend zijn, dus zonder een grote winstmarge. Het tweede uitgangspunt van het nieuwe tarievenstelsel is dat er geen zogeheten ‘kruissubsidie’ mag plaatsvinden. Met andere woorden: de winst die Kiwa maakt op tachograafkaarten mag niet dienen om het verlies dat het bedrijf draait op andere producten te compenseren.