EU akkoord met mobility package.

Het Mobility Package De EC constateert in haar analyse van de transportmarkt een scheefgroei, waarbij op oneigenlijke manier gebruik wordt gemaakt van de sociaaleconomische verschillen tussen West- en Oost Europa. Dit leidt tot ongewenste uitwassen als het opzetten van postbusconstructies, het systematisch caboteren in andere landen. Lidstaten reageren hier op met een reeks van protectionistische maatregelen: een verbod op het doorbrengen van 45 uur rust in de cabine, toepassing nationale minimumloonregelingen op vervoer en Europese wetgeving strikter toepassen dan eigenlijk voorgeschreven. Een pakket maatregelen dat enerzijds als doel heeft een gelijk speelveld tussen vervoerders in de EU en anderzijds eerlijke arbeidsomstandigheden voor chauffeurs te bevorderen.

Wanneer treedt het mobility package dan in werking? Na publicatie in het official journal treedt het in werking. Die termijn verschilt per dossier. Op de onderdelen detachering, toegang tot de markt (o.a. cabotage), toegang tot het beroep (o. a. terugkeer voertuig) geldt een termijn van 18 maanden na publicatiedatum. Dus als publicatie derde kwartaal 2020 is, dan inwerkingtreding eerste kwartaal 2022 op deze onderdelen. Op het onderdeel rij- en rusttijden/tachograaf is de termijn echter al 20 dagen na publicatiedatum. Dus als publicatie begin derde kwartaal 2020 is, dan gelden de nieuwe regels op zijn vroegst al in augustus 2020.

Wilt U hierover meer geïnformeerd worden is dat heel goed te combineren met een nascholingscursus Code 95 onder de noemer Digitale tachograaf. U kunt ook de tijdlijn van invoering bekijken om op tijdlijn te klikken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.